Tuesday, September 12, 2017

Tak Perlu Mengukus Lagi...

Kek buah ini favorite arwah abah aku dulu. Masih teringat lagi bila dia teringin nak makan... arwah abah akan pergi beli bahan-bahannya. Dan dia akan letakkan semua bahan atas meja dapur dan pesan dengan arwah mak minta aku buatkan. Waktu itu aku cuma tahu buat kek buah yang dikukus.

Kini tak perlu lagi mengukus. Aku dah jumpa resipi kek buah versi bakar. Kalau sebelum ini terpaksa mengukus sehingga empat jam sekarang tak perlu lagi. Hanya 45 minit saja masa yang diperlukan untuk menunggu kek ini masak.

Resipi kek buah versi bakar ini aku selongkar dan lemari resipi Inahar's. Rupanya Ina pun ambil resipi ini dari dapur Azie. 

Melihatkan resipinya simple dan cara mengadunnya pun mudah aku buka kabinet dapur dan kebetulan semua bahan-bahan yang di perlukan ada. Dari terbiar rosak baik aku try resepi dari blog Ina dan Azie ini. Walaupun tidak di kukus seperti biasanya, ia tetap moist .


Kek Buah-Buahan Campuran
(Sumber resipi dari blog: INAHAR'S dan Azie Kitchen)


Bahan-bahan:
250 gram butter 
500 gram mix fruit 
1 cawan gula perang (boleh kurangkan) 
1 cawan air sejuk 
2 cawan tepung gandum (ayak bersama 
1 sudu kecil baking powder)
1 sudu kecil esen vanilla
3 biji telur

Cara-cara membuatnya


Rebus buah-buahan campuran bersama air dan gula 
sehingga kembang. Tutup api dan masukkan butter. Kacau
 rata dan biarkan sejuk.

  • Pukul telur dan masukkan esen vanila. Kemudian tuangkan ke dalam adunan buah rebus dan kacau dengan senduk. 
  • Masukkan tepung yang diayak bersama baking powder sedikit demi sedikit dan kacau rata. 
  • Tuang ke dalam loyang bulat saiz 8 inci yang telah disapu dengan butter dan dialas dengan kertas baking. Tabur sedikit kepingan badam di atasnya.

Adunan kek sebelum dan selepas di bakar.



Bakar pada suhu 170 selama 45 minit atau sehingga 
masak. Angkat dan sejukkan seketika di dalam loyang sebelum
 disejukkan sepenuhnya atas wire rack.

Wednesday, September 6, 2017

Paling simple...


Tak begitu cantik potongannya kerana sebaik saja keluar 
dari oven terus aku keluarkan dan acuan dan potong.

Kek yang mula-mula sekali aku belajar buat ialah kek vanila biasa. Ingat lagi masa itu umur aku baru empat belas tahun. Resipi kek ini di beri oleh jiran sebelah rumah dan dia jugalah yang mengajar membuatnya. Menurutnya ini adalah resipi basic untuk membuat kek.

Masa itu punyalah seronok bila buat kek dan menjadi pula. Dan sampai sekarang aku simpan resipinya. Walaupun simple tapi rasanya memang sedap. Bahan yang digunakan pun tak banyak. Malah tak perlu menggunakan mesin pengadun pun untuk mengadun. Memadai menggunakan senduk kayu sahaja.

Sukatannya pun tak perlu menggunakan alat penimbang. Untuk memudahkan beli marjerin yang dalam bekas kecil sekali iaitu berat 250 gm. Kemudian gunakan bekas marjerin tersebut untuk menyukat gula pula.

Bahan-bahannya:
6 biji telur
250 gm majerin
250 gm gula halus
3 cawan tepung naik sendiri
1 sudu kecil esen vanila


Kek paling simple dan mudah.

Cara-cara mengadunnya:

1. Pukul marjerin dan gula sampai kembang.

2. Kemudian masukkan telur satu demi satu. Masukkan esen vanila dan pukul lagi sampai sebati.

3. Masukkan tepung dan gaul menggunakan kaedah kaup balik hingga elok rata campurannya. (Kalau nak warnakan bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan campurkan dengan pewarna.)

4. Masukkan dalam loyang 8 x 4 inci yang telah di sapu dengan marjerin dan dialas dengan kertas kek. Bakar dalam oven dengan suhu 160 darjah celcius sehingga masak.

Monday, September 4, 2017

Carrot Walnut Muffins...

Lupakan sebentar kisah Aussie. Ntah kenapa dua tiga hari ini keinginan nak makan kek tu bagaikan tak dapat di tahan-tahan. Lepas satu... demi satu kek yang aku buat. 

Kek-kek simple dan mudah saja. Tak banyak step dan bahan yang di gunakan. Mula-mula aku buat kek butter biasa. Lepas itu buat pula muffin carrot dan kemudian aku buat kek buah. 


Komen my daughter Ojet... sedap!. Tapi lebih sedap 
kalau ditopping dengan cream cheese di atasnya.


Kismis, walnut, lobak merah yang dah diparut, 
serbuk kayu manis, serbuk penaik dan minyak.


Bahan A:
3 biji telur gred A
150 gm gula kastor
200 ml minyak masak (aku guna
minyak bunga matahari)
esen vanila

Bahan B:
250 gm tepung beserbuk penaik
2 sudu besar susu tepung
2 sudu kecil serbuk penaik
1 sudu kecil serbuk kayu manis
(semua bahan-bahan ini diayak bersama)

Bahan C:
200 gm lobak merah di parut
50 gm kismis
100 gm walnut dipanggang dan di cincang


Siap untuk di bakar.


Cara-cara membuatnya:

1. Panaskan ketuhar pada suhu 200 darjah celcius.

2. Pukul telur, gula dan minyak hingga sebati. Tambahkan esen vanila.

3. Masukkan bahan-bahan yang telah di ayak, lobak merah, walnut dan kacau dengan kaedah kaup balik hingga rata.

4. Sediakan cawan kertas dan sudukan adunan sehingga 80 peratus penuh.

5. Bakar selama kira-kira 25 minit atau sehingga masak.


Komen ipar aku Daryl.. tambahkan lebih sikit walnut..